Pop up my Cbox

Monday, 18 March 2013

Tips Mengisi Borang SPA8

Reactions: 

assalamualaikum

Ramai yang makin buntu dengan sistem Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) yang telah diperbaharui. Kat sini Heyza nak kongsi sikit cara nak mengisi borang SPA8 dengan betul. InsyaAllah ada rezeki lebih boleh menjawat jawatan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pertama sekali, korang mesti ada keputusan PMR dengan keputusan SPM. Dua-dua ni penting sebab dua-dua ni lah yang akan dinilai untuk tentukan korang layak dapat jawatan yang korang pohon atau tak. So, kalau yang baru je lepas SPM tu kena tunggu result keluar lah. Sabar.

Yang kedua, dah dapat result sila isi form ni dulu.

http://putra3.spa.gov.my/online/borang8i/v2/daftar_baru.jsp?new=y
Borang ni kena isi betul-betul taw sebab sekali je boleh isi. Kalau salah rasanya tak dapat nak isi balik.

Yang ketiga, dah siap isi pegi laman web SPA. Tak sure jugak sama ada lepas isi daftar akaun baru tu direct ke laman rasmi SPA. Kalau tak direct boleh try SINI :)

Yang keempat, isi boranglah korang nak jawatan apa. Jururawat ke, Juru x-ray ke, Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran ke atau lain-lain yang korang minat. Borang tu korang boleh direct SINI.

Nampak yang tulis "Borang Permohonan Pekerjaan Dalam Perkhidmatan
Awam" tu. Jangan segan-segan nak klik dekat situ.
Yang kelima, masukkan id korang lah macam yang korang isi first sekali ke atas tadi. Masuk no ID dengan kata laluan. Lepas tu tekan "log masuk".


Oke, last sekali silalah isi apa-apa yang ada dalam tu. Maklumat pemohon, maklumat akademik, Maklumat ko-kurikulum dan lain-lain macam yang korang tengok dekat gambar dekat bawah.


Dah siap semua, boleh pilih jawatan yang korang nak dekat "JAWATAN DIPOHON" tu. Pada pendapat saya, korang yang lepas-lepas SPM tu tolonglah pilih tab "SEPARA" tu. Tu untuk kursus diploma selama tiga tahun. Korang kan dah ada sijil SPM kan, so tak payah lah nak pilih tab "SPM/SPM(V)/SPVM" sebab tu sijil punya. Nanti membazir masa. Tapi kalau nak buat "backup" tu sangat dialu-alukan jika result korang nyawa-nyawa ikan lah.


Lepas tu pilih dekat mana korang nak ditemuduga dengan sesi sekali. Kalau free pagi, pilihlah pagi. Kalau rasa nak kena temuduga malam, pilihlah malam. Tak kisah ikut kehendak korang. Easy kan..

So, dah siap dah permohonan korang untuk berkhidmat dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Tunggu surat temuduga je lepas tu sambil goyang kaki.

Selamat mencuba :))

kredit: http://www.spa.gov.my/Portal/

38 comments:

  1. salam. nak tanya sikit. kalau kita dah pernah register dulu tp dah xegt email dan id mcm mna eh. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salm.. setahu sy, sekali je bole dpt id tu. id biasanya ic lah. try bukak email yg biasa bukak mana tw dpt notification kn. atau masuk je kat portal spa tu tekan "lupa id/ email". nt dye bg yg baru.

      Delete
    2. Salam....nak tanya kalau ada pmr tak de spm boleh tak nk minta kerja

      Delete
  2. hangpa buat nota ni macam manna ye? mau belajar boleh ka?

    ReplyDelete
  3. nk Tanya sikit.. ?
    kalau bru lps spm xble ka isi jawatan kt bhgian spm/spmv tu..?
    atau layak isi separa jak...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je.. bole tp yg bhgian spm/spmv tu untuk sijil. kita kn da ad spm, so baik smbung diploma je kan. betul tak?

      Delete
  4. salam...
    saya nak tnya lau salah guna email..mcm na buat ya..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. salah guna email mcm mane ye? kurang jelas.. :) tq

      Delete
  5. kLo dah ade ljm n diploma cne?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole isi guna diploma la.. tp jarang dpt.. kawn2 ramai yg ad diploma tp mntk guna sijil spm. xrugi. insyaallah lps 3tahun dpt keje. :)

      Delete
  6. kLo dah ade ljm n diploma cne?...

    ReplyDelete
  7. kak.. knpe yg saya isi tu ade PROFIL,MAKLUMAT PEMOHON,MAKLUMAT AKADEMIK jer??
    xde pon JAWATAN dipohon.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lagi lagi lagi. maybe masalah line kot/ teknikal mungkin.

      Delete
  8. Salam,nak tnya knapa bila sy chek stats semakan dia ckp tidak melepasi tapisan.sdgkn sy pohon keje ikt syarat y diat ttpkn.pning la sy dbuatnya.knape ex?lima tahun dah isi x dpt pun tmudga..

    ReplyDelete
  9. kenapa bila semak dkt status permohonan takde nama yg di daftarkan?

    ReplyDelete
  10. salam..nak tnye..knapa xdpt nk tkan dkat separa tu ek??ke dia ad tarikh2 tertentu je blh isi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anytime boleh isi maybe sebab masalah line internet/teknikal..

      Delete
  11. salam,adakah bahagian ujian lisan wajib isi bagi lepasan spm 2012???

    ReplyDelete
  12. salam..knpa bla nk pilih jawatan yg dipohon 2 xdpt ar? da try byk kali tp x kuar apa2 kt jwtn yg dipohon 2..tp kt jwtn yg layak dipohon ada pula..

    ReplyDelete
  13. salam..knpa bla nk pilih jawatan yg dipohon 2 xdpt ar? da try byk kali tp x kuar apa2 kt jwtn yg dipohon 2..tp kt jwtn yg layak dipohon ada pula..

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum. kenapa bila saya isi yg bahagian jawatan dipohon xkeluar?

    ReplyDelete
  15. Salam..nk tnye knape ble sy check
    status semakan dia ckp x melepasi syarat..sdangkn sy mhn keje mngikut syrat yg ditetpkn...

    ReplyDelete
  16. Nor atikah azib4 November 2013 14:30

    Slm nk tnye..knp bila sy nk bukak id sy kta lluan slh sdgkn sy x pnh tkr..sy try pg dkt gmail tkr almt emel bru..kalu sy nk pdam y lme nk buat y bru blh x..sy nk sgt kje mllui spa8 ni..sy mnt sgt nurse

    ReplyDelete
  17. salam....sy nak tnye,macamne pulak kalau bila dah isi, pastu ble cek status permohonan die tulis x mlepasi syarat2 yg d tetapkan oleh suruhanjaya...sdgkn sy mohon ikut syarat kelayakn..ade mne2 part yg salah isi ke...selama isi x pernag d panggil....lg satu sy ade dngar kalau kte ade pendidikan tinggi mane pon, nk isi kat spa ni, isi had spm je..sbb kalau ade stpm ke dip ke skali pon susah nak dpt....betul ke?

    ReplyDelete
  18. Saya masih tidak pasti pasai gred2 yang ada kat jawatan yang dipohon tu. . .?
    Gred2 itu menunjukkan maksud apa yaaa?

    ReplyDelete
  19. salam kak cm ne klo kita mohon jwtn polis dy mtk resume??klo xisi blh x??sb sy xthu nk bt cm mn

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum kak haiza :) saya nak tanya akak . Saya ada isi borang spa8 tapi saya tak berapa paham n tak tau nak isi bahagian akademik :( jd saya cuba keluar dari page tu n bila saya nak masuk balik dah tak boleh kak :( saya nak minta tolong akak haiza . Akk ada tak num pihak putrajaya yg boleh aktifkan id n acc saya tu semula? Supaya saya dpt mohon lagi :( mohon jasa baik kak haiza membantu saya . Ni num saya 0172831141-aziera- atau wechat saya azierajasamudin . Terima kasih akak haiza :) Assalamualaikum :)

    ReplyDelete
  22. fatin fazdwana bt al fadzil26 December 2013 21:38

    assalamualaikum kak haiza .. saya bru taom nie 2013 hbis spm .. sy x faham la cam ne nk isi borang spa8 nie .. blh tolom sy tak ??? .. terima kasih .. ni number saya 01119484816 .. harap kakak dapat bantu saya .. okei .. tq ..

    ReplyDelete
  23. nak isi ketinggian mcm mana ya..contoh saya 167

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum.
    nk tnya knp syarat2 tidak melepasi syarat spa?
    klau thu mcm nie baik x payah isi borang online..
    smuanye x melepasi jer...

    ReplyDelete
  25. Terimakasih sebab kongsi cara isi borang SPA8. Maklumat berguna ni.

    ReplyDelete
  26. Saya call orang apa dan tanya kenapa jawatan dipohon tak keluar seperti dalam gambar. Sebenarnya Kena isi sampai habis baru jawatan dipohon keluar. Harap informasi ini berguna. Mohon spa tunjukkan tutorial kerana laman web ini mengelirukan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isi je walaupun bahasa dialek tak berkaitan ok

      Delete
  27. Anak anak, mohon isi borang aampai habis step by step ok.

    ReplyDelete

dear, terima kasih kerana sudi berkongsi idea, pendapat dan kritikan. jangan lupa follow ye:)

piccioneblu dah besar >.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers