Monday, 5 March 2012

negative thinking

Reactions: 
assalamualaikum..

Sungguh tanpa kita sedar kadang-kadang kita tutupkan sesuatu yang baik dengan sesuatu yang buruk. Menganggap sesuatu perkara dengan fikiran yang negatif berbanding yang positif. Sedangkan apa-apa perkara yang kita lakukan dipengaruhi oleh minda kita. Sedarkah kita? Bila fikir yang negatif gelombang minda pun akan turut serta semua hal-hal yang negatif. Jika seminit kita berfikiran negatif maka sejam kemudian pun fikiran kita tetap akan menjurus kepada negatif.

Gambar di atas boleh dijadikan contoh terbaik untuk mereka-mereka yang cenderung untuk berfikiran negatif. Salah siapa bila keadaan ini berlaku? Aku atau kau?

Tak boleh ke tukar sikap suka berfikiran negatif tu kepada sesuatu yang positif. Nanti muka tak adelah nak kerut seribu. Nak tarik muncung sana sini.


Pasti ramai yang tidak tahu atau mungkin buat-buat tidak tahu. Bila suka sangat bercakap pasal keburuka orang lain, berfikiran negatif pasal orang lain, satu saat semua yang kita katakan itu akan kembali kepada kita. Cepat atau lambat. Hukum karma! Memang wujud dari dulu lagi.

So, PLEASE! PLEASE! saudara hamba Allah SWT yang ku sayangi. Ubah mentaliti tahap ketiga yang ada.
NEGATIVE THINKING.. maksud aku yang nak disampaikan di sini something yang orang B tak buat tapi selalu disalahertikan oleh sang A. Adilkah bagi B bila langsung tak boleh membela diri?

Macam mana nak ubah semua tu?
Hanya ada satu cara sahaja yang aku rasa sangat dan patot diamalkan oleh semua lapisan masyarakat di Malaysia yang mempunyai habit berfikiran negatif yang sangat kronik.
"berhenti dari memandang keburukan orang lain"

Ubah segala perbuatan mencela, mengumpat atau menyampah. Gantikan dengan mengambil pengajaran dari apa yang kita lihat, dengar dan rasa. Baik atau buruk, biarkan sahaja.
Jadi kena selalu berjaga-jaga dan awasi setiap perkataan yang keluar dari mulut, hati dan fikiran kita.

Oke sahabat?
p/s : what comes around goes around!

1 comment:

dear, terima kasih kerana sudi berkongsi idea, pendapat dan kritikan. jangan lupa follow ye:)

piccioneblu dah besar >.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers