Saturday, 8 October 2011

10 KELEBIHAN COCACOLA YANG TAK ADA PADA MINUMAN LAIN

Reactions: 
assalamualaikum w.b.t

Pagi tadi tengah aku syoik2 membelek mukabuku, aku terbaca artikel tenteng cocacola. Percaya tak cocacola istimewa. Kawan aku memang gila cocacola. Satu paket cocacola (6tin) dalam masa seminggu dan setiap minggu direnew. Uisshhh siap pelawa ku minum.Tapi sory beb aku sangat tak suka cocacola. Kalau makan dekat mcD pun aku akan tukar air ambil fresh orange. Lagi best!

Fakta sperti yang tersenarai dibawah adalah kajian saintifik yang dibuat oleh sains kesihatan/ sosial di Us dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan cocacola

Dalam kebanyakan negeri di Us, kereta peronda lebuhraya akan dibekalkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Macam pasukan SMART dan bomba yang ada kat Malaysia niey, Hazardous Team. Cuba tanya abang/ pakcik/ sedaramara yang kerja sebagai bomba. Ada mereka guna? Korang dekat rumah pun boleh guna kajian di bawah niey:)



1) SUP TULANG
Dalam satu mangkuk yang berisi tulang dicampur dengan Coke, tulang akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk masak sup tulang. Yummm..yummm

2) MENCUCI TANDAS
Masukkan satu tin air Coke dalam tandas dan biarkan selama satu jam kemudian 'flush'. Segala jenis mak datuk. nenek, pakcik, makcik kotoran akan hilang dari tindakan 'citric acid' yang ada dalam Coke. Tengok, boleh jadi salah satu bahan gantian kalau2 sabun dekat rumah dah habis. Rasa2 kalau buat sabun badan boleh tak?heheehheh


3) HILANGKAN KESAN KARAT PADA BUMPER KERETA
Ini untuk kereta jenis chrome sahaja oke. Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya, cuba korang buat. Karat akan hilang.

4) HILANGKAN KESAN CORROSIN PADA SKRU/ NAT BATERI KERETA
Tuangkan satu tin Coke. Pasti kesan hakisan akan hilang serta merta

5) LONGGARKAN SKRU YANG KETAT DAN BERKARAT
Kalau2 ada skru yang dah berkarat dan susah untuk korang buka, cuba tuang satu tin Coke dan nikmati hasilnya yang menakjubkan.

6) HILANGKAN KESAN MINYAK PADA PAKAIAN
Semasa mencuci pakaian yang terkena minyak, korang tambah je Coke ke dalam mesin basuh bersama sabun basuh atau pencuci macam biasa. Kesan minyak tu pasti akan hilang. Kemudian air sabun yang berperisa Coke tadi korang boleh minum. Huuu. *akutak bertanggungjawab atas segala kesan yang timbul nanti.

7) MENCUCI CREMIN KERETA YANG BERDEBU
Cermin kereta korang berdebu? Kotor? Melekit? Celup tuala dengan Coke dan lap. Pasti bersih. Tak payah nak guna tin sembur pencuci cermin macam jual di Yawata tu kerana harganya sangat mahal!

8) BAHAN AKTIF COKE ADALAH PHOSPHORIC ACID
Ia mempunyai pH  2.8 dan boleh meleburkan paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/ besi mesti suka niey! Asid tersebut juga boleh menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis. Cuba lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam tangki (bukan lori yang membawa air Coke yang telah siap diproses) pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Berbahaya" atau "Bahan Penghakis: Bahaya". Tolong jangan letak atau parking kereta berhampiran lori itu. Takut nanti tengah2 syoik bawa kereta tiba2 terputus sebab hakisan/ karat.

9) MENCUCI ENJIN LORI/ TRAK
Para pengedar minuman Coke telah menggunakan untuk mencuci bahagian enjin lori atau trak mereka sejak 20 tahun.

10) KANDUNGAN GULA YANG TINGGI
Kandungan gulanya bersamaan 18 sudu teh bagi setiap satu tin Coke. Cuba korang bancuh teh dengan menggunakan 18 sudu teh gula. Macam mana rasa? Mesti korang akan muntahkan balik sebab terlalu manis. 


Terkejut? Cool je bebeh. Kenapa orang Yahudi tak minum Coke??

"Ada seorang ustazah beritahu : Masa dia belajar dekat Mesir dulu, lecturer dia ada cerita. Dulu ada seorang mamat yahudi datang egypt untuk mengkaji cara hidup orang Islam dekat sana setelah pelbagai serangn fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. Mamat tu nak cari jalan untuk bagi serangan dalam bentuk lain. Tapi alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia tengah mengkaji umat Islam dekat Mesir tu. Then dia bagitau lecturer ustazah niey, one of the the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam  is to produce Coke and Pepsi yang di dalamnya ada bahan kimia to retard the reproduction organs for both men and women. Menurut mamat tu lagi, dekat israel tak ada jual Coke and Pepsi sebab diaorang tahu kandungan  kat dalamnya and since jew is agama keturunan, diaorang tak nak jadi mandul." 


Betapa acidicnya Coke tu sampai boleh dissolve tulang dan gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci toilet. Dan untuk perempuan, kalau minum Coke boleh cause menstruation. Jadi kalau minum banyak2 and at that time baru nak lekat zuriat, ada kemungkinan akan berlaku keguguran. Kesimpulannya, untuk kemakmuran umat Islam dan untuk kesihatan kita serta untuk tak support jewish companies, jangan lah minum air Coke banyak2. If dah ketagih sekalipun cuba2lah untuk kurangkan.


p/s : masih tak pasti kesahihan artikel niey. Namun jika benar, bayangkan apabila ia masuk ke dalam perut kita. Bertambah sihatkah kita? Jika tidak benar sekalipun, lebih baik menjauhi buakan sahaja untuk kesihatan tetapi untuk agama kita.

special entry for sitti sabturah yang sangat gemarkan Coke!

salam sayang")
piccionebludotblogspot

0 big heart:

Post a Comment

dear, terima kasih kerana sudi berkongsi idea, pendapat dan kritikan. jangan lupa follow ye:)

piccioneblu dah besar >.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers