Sunday, 25 September 2011

ibu ~ kasih sayangmu tidak ternilai

Reactions: 
assalamualaikum..

Sedang asyik membelek berita2 terbaru daripada rakan2 aku melalui mukabuku, aku terjumple satu post yang aku rasa aku patut berkongsi dengan rakan2 bloger ku sekalian.


Orang kata aku lahir dari perut mak...

... (bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak

Bila lapar, yang suapkan aku.... mak

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak

Bila bangun tidur, aku cari.... mak

Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak

Bila nak bermanja, aku dekati....... mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak

Bila nakal, yang memarahi aku.... mak

Bila merajuk, yang memujukku cuma...... mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak

Bila takut, yang tenangkan aku.... mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak

Aku selalu teringatkan ..... mak

Bila sedih, aku mesti talipon.... mak

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak

Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak

Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "

Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak

Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak

Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak

Bila ada masalah, yang paling risau.... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak

kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak

Yang selalu berleter kat aku... mak

Yang selalu puji aku.... mak

Yang selalu nasihat aku...... mak

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku

Bila sedih, aku cari..... mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu... aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila.... aku akan talipon pasanganku

Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?

mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya..........

Tapi kalau mak sudah tiada..... .....

MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......

berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya.......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.





Seringkali kita terlupa betapa indahnya emak yang dikurniakan kepada kita. Sehinggakan ada anak2 yang tidak bersyukur dengan kurniaan yang diberikan. Memang benar kita tidak boleh memilih siapa yang bakal menjadi ibu kita. Tetapi apa yang diciptakan olehNya adalah yang terindah dan terbaik buat kita. Hargailah ibu kita sementara masih ada waktu. Cuba bayangkan jika tiada ibu disamping kita. Siapa yang bakal menenangkan hari2 yang bakal kita lalui.


Ya Allah, berikanlah kesejahteraan kedua ibubapaku. Berkatilah kehidupan mereka dunia dan akhirat. Ampunilah dosa2 mereka. Ya Allah, berikanlah kesempatan kepadaku untuk menjadi yang terindah kepada anak2 ku kelak.



Luangkanlah masa anda hanya untuk beberapa minit bagi mendoakan kedua ibubapa kita.


salam sayang:)

p/s : sayang mak sangat2


Saturday, 17 September 2011

untung ke masuk SPA??

Reactions: 

assalamualaikum..
Untung ke masuk spa?? Apa untungnya. Rehat badan kejap. Kena urut2, belai2. Hilang stress tempat kerja. Hilang stress belajar. Ye ke? Aku secara jujurnya mengaku aku tak pernah masuk spa. Tak pernah belai2 badan aku. Patut la macam lemah je badan aku niey. Opssss, aku bukan bercakap pasal spa yang korang selalu pergi urut2 badan bagai tu.



Tapi aku bercakap pasal S.P.A iaitu suruhanjaya perkhidmatan awam.Ya, suruhanjaya perkhidmatan awam yang pada aku setiap pelajar lepasan spm memang akan isi. Ye ke? Sila betulkan aku kalau aku tersilap.




Secara jujur dan lurusnya, aku tak ada lah nak bangga sangat aku terpilih untuk masuk spa. Apa untungnya. Kalau nak aku boleh je sambung degree dekat UUM bila aku habis matrik. Tapi bila aku kenangkan mak aku yang beria2 nak aku masuk spa, well restu ibu bapa itu sangat penting. Kadang2 aku mengeluh juga sebab tidak dapat ikut kehendak hati tapi pilihan aku untuk masuk spa pun bukan dipaksa oleh sesiapa. Kalau dulu aku berbelah bagi tapi sekarang aku rasa tak rugi pun. Even yang dah ada degree pun satu kuliah dengan aku. Realitinya, yang dah ada degree pon terpaksa berpatah balik. Sekarang kemain lagi susah nak dapat kerja. tssskkk T_T

Tapi ada sesetengah pendapat macam meremeh-remehkan SPA. ehem.
SPA TU AMBIL ORNAG2 YANG BERKELULUSAN RENDAH JE. YANG TAK DAPAT MASUK U BARU SPA AMBIL

Yang inilah aku nak betulkan tanggapan korang terhadap spa. Korang nak cakap spa niet third class lah ye?? Kalau dulu aku pun tak nak. Kalau dapat matrik yang setaraf dengan diploma siapa yang taknak ke matrik. Matrik setahun je pun. Diploma tiga tahun. At last habis matrik aku ambil diploma jugak. Yang aku nak perbetulkan adalah:


  1. ADA JE BUDAK KULIAH AKU DAH ADA DEGREE. SO, SPA BUKAN THIRDCLASS. YANG LAPAN SEMBILAN A's PUN BERLAMBAK. MACAM NIEY KE THIRD CLASS??
  2. SPA AKAN BAGI PELUANG KEPADA YANG NAK SAMBUNG BELAJAR KE IPTA. SEBAB TU LAH DEPA AKAN TANYA DULU MASA TEMUDUGA KORANG TENGAH STUDY DEKAT MANA. BAGI YANG LEPASAN SPM PULA DEPA AKN TANYA DAPAT TAWARAN MANA2 TAK. JADI SESIAPA YANG JAWAB TENGAH STUDY KAT MANA2 MEMANG DEPA AKAN KASI PELUANG INI DEKAT ORANG LAIN. MACAM AKU, DAPAT TAWARAN UUM, TAPI AKU BAGI ALASAN AKU NAK AMBIL SPA SEBAB AKU BERMINAT. THIRD CLASS??
  3. THIRDCLASS KE? DIPLOMA FREE DENGAN BAYARAN ELAUN RM600 SETIAP BULAN. ADA IPTA /IPTS YANG KASI DIPLOMA PERCUMA?

Bila aku dapat tawaran niey memang aku excited nak mampus. Habis semua kawan2 matrik aku col.

AKU DAPAT SPA LAH WEI



Ada yang ucap tahniah. Yang mematahkan semangat pun ada gak. Aku pun mula goyah. Nak daftar spa ke taknak. Nak masuk u ke taknak. Kalau masuk u aku terus sambung degree. Kalau daftar spa bermakna setahun aku dekat matrik sia-sia je. 



Demi ibu bapa aku, aku teruskan je dengan spa. Jangan pandang belakang lagi. Teruskan je. Yang penting niat aku betul. Nak belajar dan dapatkan diploma. Kerja then sambung lagi. Itulah azam aku. Alhamdulillah, result aku oke sehingga sekarang.Tetiba kawan-kawan yang mematahkan semangat aku datang balik. Hai, jangan lah kau nak gulingkan aku.

UNTUNGLAH KAU MASUK SPA. ELAUN SETIAP BULAN. PURSE BESAR SEMACAM.

Hai, lain sungguh bunyinya tu. Oke, memang aku mengaku elaun aku setiap bulan akan masuk. Tapi bayangkan RM600 aku hidup ditengah2 bandar kuala lumpur. Kalau korang jadi aku korang mampu ke bertahan tanpa satu sen pun tambahan daripada ibu bapa korang.

AKU NAK PINJAM DUIT KAU BOLEH TAK. PTPTN AKU TAK MASUK LAGI LAH.

Macam niey at last? Jadi korang renung-renungkanlah apa yang telah aku nyatakan. Janganlah terlalu memandang rendah terhadap kami para diploma terutama para degree yang melampau. * yang melampau je oke. tak semua. Tak ke mana pun degree tu kalau sombong dan bongkak. Yang penting nanti keluar dapat tolong ibu dengan ayah. Kan?

salam sayang")

p/s : siapa yang makan cili dialah yang terasa pedasnya

Friday, 16 September 2011

my wedding~~ part 1

Reactions: 

assalamualaikum..

Tengok tajuk semua macam excited kan. "wah, baru part1, mesti majlis gempak giler!". Ada lagi sambungan part 2, part 3 and so on. Ngeeee. Oke, tajuk je yang lebih. Tapi, sebenarnya "wedding" niey angan2 untuk majlis perkahwinan aku nanti. hehe. Gatal sikit. Tapi aku pasti sangat2 semua orang yang bergelar wanita dalam dunia ini mempunyai impian perkahwinan masing2. Dan apa yang aku bakal tonjolkan, bakal aku ceritakan dalam entry kali ini adalah perkahwinan impian aku. cewahh. Amaran, picture overload sebab kadang2 biarlah gambar yang ceritakan semua impian kita. Betol tak? Betol tak? *thumbs up bagi yang 
setuju >< hehe. Gambar2 niey aku ambil dengan makcik google.


theme
First, aku nak start dengan aku punya theme untuk majlis aku nanti. Kalau ikutkan hati aku nak je buat majlis dekat tepi pantai. wow! hebatkan impian. Tapi bila aku pikir balik macam mane aku nak angkut jemputan aku  yang dekat kampung. Mesti diaorang tak dapat nak datang. Kalau diaorang tak datang siapa nak meriahkan mjlis aku? *panjang lebar aku berfikir demi masa depan. Oke, kita cancel. Buat theme dalam taman pun oke gak. Halaman rumah aku pun agak besar + halaman rumah makcik aku = sebesar alam. Hiperbola berlaku di situ oke. Tapi luasnya boleh tahan lah. Muat lah nak letak tetamu2 dekat situ. hehe

macam ni ke? boleh lah


Theme color pula bagi aku feberet color tak perlulah nak tonjolkan sangat. Pada pendapat aku tema untuk wedding tidak boleh mengikut feberet color semata2 tetapi perlu adanya kesesuaian. Kalau yang berkulit gelap tapi feberet color warna terang macam tak ngan je. Macam akak aku punya wedding. Akak aku punya feberet color warna purple. Semua purple dari cat rumah tukar warna purple, pelamin, meja pengantin, bilik tidur, doorgift, pengapit, baju pengantin. Alamatnya memang tenggelamlah pengantin. Nasib baik baju pengantin yang akak aku ambil pelbagai design dan color. Boleh cover cikit. Kalau korang rasa yang korang boleh masyuk dengan feberet color dia on je lah. Asalkan korang punya seri pengantin naik masa wedding tu. *pendapat aku je.

Jadi, kalau ikutkan feberet color aku sama dengan akak aku, purple. Tapi untuk wedding, aku nak combine merah + putih + pink. Merah tu kan warna hati, putih tu suci dan pink itu lambang cinta. Tak mabuk warna kan kalau aku gabung tiga warnu tu sebab warna2 tu pun nak hampir sama. hehe

memang aku dah jatuh cinta dengan pelamin ni:)








Aku nak pelamin yang simple macam niey je. Tapi aku nak letak banyak2 bunga ros merah dengan putih dekat sekeliling pelamin tu. Kalau bajet cukup boleh letak bunga segar. Kalau tak pakai yang palsu pun oke gak. Yang penting majlis tu ada penyerinya:)


busana pengantin
Masuk part kedua pula iaitu busana pengantin a.k.a baju pengantin. Aku nak baju pengantin yang warna lembut2 je yang sesuai nak masuk dengan pelamin merah aku. Contohnya warna pastel iaitu warna yang sangat2 lembut daripada warna biasa macam pale pink, soft pink, pink yang ala2 belacan, taupe (elyana), silver, putih atau keemas- emasan. Warna pudar yang nampak cool, tenang je.





































Cantik kan? Semua warna2 ni aku suka dan sesuai dengan pelamin yang warna merah. Pengantin takde lah tenggelam oleh warna pelamin tu. Sebagai gadis bertudung, aku akan mengenakan tudung yang bersesuaiann. Ada lagi untuk busana niey. Kalau boleh aku nak pakai gaun masa potong kek. *segan.







Gaun yang ala2 comel gitu. Warna pun kalau boleh aku nak ambil warna niey. Sweet sesangat. 
Majlis pihak lelaki pula aku nak pakai warna yang terang. Lawan balik warna pale yang aku kenakan masa majlis dekat rumah aku. cewahhh, aku dah semakin jauh melayang:)










hantaran

Hantaran tak payah lah aku nak state kan apa benda. Tapi yang aku nak digubah kemas dan cantik.






Nak macan niey boleh? Simple je. Hanya bunga ros yang jadi peneman barang2 hantaran atas dulang. Tak crowded sangat dengan hiasan lain ><


meja santapan
Hiasan pada meja pengantin mestilah termasuk dalam warna theme aku. Merah + putih +pink. Dihias simple2 tapi cantik dan sedap mata memandang.







Sangat lawa dan simple. Banyakkan bunga2 je.
Tamat bagi meja pengantin. Sekarang move on meja santapanbagi tetamu aku yang comel lagi riang:)



Niey untuk rombongan pihak lelaki, kawan2 terdekat/ baik aku dengan famili aku. Kira macam golongan VIP la. haha. *tangan ke dada mata ke atas. kuat berangan.


Tetamu2 sekalian duduk sini ye. Niey pun first class gak. Beza warna dan kerusi je dengan VIP seat.haha


kek

Kek yang jadi pilihan aku ialah kek yang femes sekarang iaitu cupcake yang comel2 tu.





Nampak macam sedap je kan. YUMMY*_*


flower girls
Flower girls niey aku nak ambil banyak2 anan buah aku. Nanti diaorang akan jadi pengapit aku. Pegang kain aku yang terseret menyapu lantai. 






Flower girls yang aku lantik mesti pakai baju yang warna ala2 warne tema aku. Nanti aku akan bahagikan tugas. Ada yang eskot aku. cewahhh. Ada yang bagi doorgift dekat VIP dengan makcik2 yang datang.

Doorgift pun aku nak kasi cupcake dengan beberapa barang lain yang akan aku pilih bila aku nak kawen nanti. Doorgift niey aku nak letak dalam kotak dan paper bag comel")


yang niey kasi kepada para tetamu:)




yang niey nampak eksklusif sikit
yang niey bagi dekat VIP la
hehehe


paper beg comel niey bagi dekat tetamu



yang niey untuk vip")


makeup
Makeup aku nak yang simple je. Simpel is my way. hahaha. Disebabkan aku tak pakai makeup aku nak yang simple je. Sebab takut nanti pengantin lelaki lari sebab terkejut tengok aku. heehe. Makeup macam elyana niey. Sangat cantik oke. Lima bintang aku kasi dekat elyana niey.







last but not least

Akhir sekali, en penganti lelaki, saya nak niey boleh??


merisik



bertunang



kahwin

Boleh la incik pengantin lelaki. Satu merisik, satu untuk tunang dan satu lagi masa kahwin. ngeeee
Demand tak? Lepas niey memang tak ada la orang nak kawen dengan aku.
Kereta kuda tak payah la kot. Sebab kampung aku kecik je. Mana aku nak pergi ronda dengan kereta kuda tu? Bersiar2 dekat sawah belakang rumah aku? Tak payah. Baik aku jalan kaki je.

Inilah yang aku impikan untuk perkahwinan aku. "IMPIAN" oke. Aku pasti tak semua yang aku impikan akan aku dapat atau terlaksana. Tapi sekurang2nya aku ada impian yang boleh memotivasikan aku ke arah untuk mencapai semua impian aku tu. Tak salah kan.heehe

Dan aku harap sangat wedding aku adalah yang pertama dan terakhir. Mohon kekal sehingga ke akhir hayat.


Dan semoga cinta yang aku semai bersama suami tercinta adalah seindah gubahan pertama. Segala janji yang ditaburkan dihadapan kadi dan saksi2 ditunaikan"))


~tamat~

salam sayang")

p/s : di mana ada kemahuan disitu ada jalan:))

piccioneblu dah besar >.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers